כמה מכס משלמים על קניות מחו"ל ואיך אפשר להוזיל את העלויות?

כמה מכס משלמים

כאשר רוכשים מוצרים מחו"ל, יש כמה מיסים שונים שעלינו לשלם, כמו מע"מ, מכס ומיסי יבוא נוספים. חשוב לדעת מתי כל מס חל, מה שיעורו ואילו פטורים קיימים, על מנת להימנע מהוצאות מיותרות ולחשב את העלות הכוללת של המוצר. במאמר זה נסקור את ההבדלים בין המיסים השונים, נבין כמה מכס משלמים וכיצד אפשר לחשב את עלויות המכס והמע"מ ביבוא אישי.

ההבדלים בין מע"מ, מכס ומיסי יבוא

מהו מע"מ ומתי הוא חל על מוצרים מיובאים?

כשאנחנו מזמינים מוצרים מחו"ל, חשוב להבין את ההבדלים בין סוגי המיסים שונים שעשויים לחול עליהם. ראשית, נתחיל במע"מ – מס ערך מוסף. מע"מ הוא מס צריכה שחל על מרבית המוצרים והשירותים הנרכשים בארץ. שיעור המע"מ הרגיל נכון להיום עומד על 17%. בנוגע למוצרים שמיובאים מחו"ל – ככלל, מע"מ יחול על שווי המוצר בתוספת הוצאות המשלוח והמיסים האחרים (כמו מכס), אם הסכום הכולל עולה על 75 דולר. אם שווי החבילה נמוך מ־75 דולר, היא תהיה פטורה ממע"מ. כך שכשמזמינים מוצר בעלות נמוכה, אפשר לחסוך את תשלום המע"מ.

מהו מכס ומתי הוא מוטל על מוצרים?

נוסף למע"מ, יש גם תשלום מכס שעשוי לחול על מוצרים מיובאים. מכס הוא מס המוטל על טובין שמיובאים מחו"ל, כאשר שיעורו נקבע לפי סיווג המוצר וארץ הייצור שלו. להבדיל ממע"מ שהוא מס אחיד על רוב המוצרים, שיעורי המכס משתנים ממוצר למוצר ויכולים לנוע בטווח שבין אפס ועד ל־12% בממוצע.

ישנם מוצרים שפטורים לחלוטין ממכס, בעוד אחרים כמו אלכוהול, טבק ופריטי אופנה עשויים להיות מחויבים בשיעור גבוה יותר. כך שסכום המכס משתנה בהתאם לסוג המוצר ולמחירו. כלל נוסף הוא שעל מוצר ששוויו פחות מ־5 דולר לא יחול מכס כלל.

מהם מיסי יבוא נוספים שעשויים לחול?

מעבר למע"מ ולמכס, ייתכנו לעיתים מיסי יבוא נוספים, בהתאם לסוג המוצר המיובא. למשל, על יבוא כלי רכב חדשים יש לשלם מס קנייה בשיעור 83% נכון להיום. כך גם בנוגע לתכשיטים ומוצרי חשמל מסוימים שחייבים במס קנייה. דוגמה נוספת היא תוספת מיוחדת שקיימת על יבוא טקסטיל, בגדים והנעלה מסוימים, בשיעור של 6% מערך הטובין. כך שלעיתים יש להביא בחשבון לא רק את המכס הבסיסי, אלא גם מיסים ספציפיים שיכולים לחול על קבוצות מסוימות של מוצרים מיובאים.

איך מחשבים את המכס והמיסים על מוצר מיובא?

כדי לחשב את המכס על מוצר שרכשנו בחו"ל, צריך להביא בחשבון כמה גורמים. הראשון הוא סיווג המכס של המוצר, שנקבע לפי מאפייניו וחומרי הגלם שמהם הוא עשוי. לכל קבוצת מוצרים יש קוד מכס ספציפי ושיעור מכס תואם. ככל שהמוצר ממוקם בקטגוריה "יוקרתית" יותר כך שיעור המכס יהיה גבוה יותר. גורם נוסף הוא ארץ הייצור של המוצר. ישראל חתומה על הסכמי סחר עם מדינות רבות, כך שמוצרים המיובאים מהן יכולים ליהנות מהקלות ופטורים ממכס. לעומת זאת, מוצרים שמקורם במדינות "עוינות" עשויים לשאת מכסים גבוהים. כמובן, המכס מחושב לפי ערך המוצר כולל דמי המשלוח, אז ככל שהמחיר גבוה יותר, כך יגדל סכום המס.

כלים לחישוב עלויות המכס והמיסים מראש

כיוון שחישוב המיסוי על יבוא אישי יכול להיות מורכב, רשות המיסים מציעה מחשבון מכס באתר האינטרנט שלה. הכלי מאפשר לחשב את סכום המכס ושאר המיסים על בסיס קוד המכס של המוצר וערכו. ניתן להזין את הפרטים ולקבל הערכה מקורבת של העלויות הצפויות. עם זאת, חשוב לציין שתוצאות המחשבון הן בגדר הערכה בלבד, שכן הסיווג הסופי נעשה בפועל על ידי עובדי המכס. גם אם נראה לנו שהזנו את הפרטים הנכונים, יכולות לעלות סוגיות של פרשנות סיווג המוצר שישפיעו על החיוב.

נוסף למחשבון של רשות המיסים, אפשר למצוא באינטרנט אתרים וכלים נוספים שמציעים שירותי חישוב מכס ומיסים. חלקם נותנים גם מידע נרחב יותר על תהליך הייבוא האישי, כללי רשות המכס, פטורים אפשריים וכו'. יש גם סוכנויות מכס פרטיות שמספקות הערכת עלויות מקיפה יותר באמצעות אנשי מקצוע. הן יכולות לייעץ כיצד לפעול בשביל להפחית חיובים, למשל על ידי פיצול ההזמנה למספר חבילות או הצהרה אחרת על תוכנה. כמובן, צריך לשקול אם העלות של שירותים אלו אכן משתלמת ביחס לסכום שנחסך.

בכל מקרה, גם אם נעזרים בכלי חישוב מתקדמים, ראוי תמיד להוסיף כ־10% יותר לעלות הצפויה כ"כרית ביטחון". יש פרמטרים שקשה לצפות מראש, ומוטב להתכונן גם לתרחיש של חיוב מס גבוה יותר מהמשוער. מומלץ גם להתייעץ בנושא עם חברת שליחויות מנוסה שיש לה ידע נרחב בנושא.

 

כמה מכס משלמים

 

פטורים והקלות ממכס ומיסים

הפטור של עד 75$ על מוצרים שנרכשו מחו"ל

אחד הפטורים המוכרים ביותר בהקשר של קניות מחו"ל הוא הפטור עד 75 דולר. על פי כלל זה, אם שווי החבילה שהזמנו (כולל דמי משלוח) נמוך מ־75 דולר, היא תהיה פטורה לחלוטין ממכס, ממע"מ וממיסי יבוא אחרים. הפטור תקף למשלוחים מסחריים וגם למתנות ששלחו לנו בני משפחה או חברים מחו"ל. כדי ליהנות מהפטור, צריך שהמוצרים יגיעו ישירות מחו"ל לכתובת בישראל ויהיו מיועדים לשימוש אישי או מתנה. אי אפשר לפצל הזמנות כדי לנצל את הפטור מספר פעמים.

הזמנת מוצרים בדואר מחו"ל יכולה גם לזכות בהטבות מס מסוימות לעומת יבוא מסחרי. ראשית, משלוחים בדואר שערכם עד 1,000 דולר פטורים מתשלום מיסי יבוא נוספים (כמו מס קנייה). זאת בתנאי שמדובר במוצרים לשימוש עצמי ולא ליבוא עסקי. בנוסף, אם שווי המשלוח בדואר הוא מתחת ל־500 דולר, הוא פטור גם מהצורך בהצהרת יבוא רשמית ובפנייה לעמיל מכס. במקרה כזה אפשר לשחרר את החבילה ישירות מול חברת הדואר או השליחויות, ללא התעסקות מול רשויות המכס.

מעבר לפטורים "הרוחביים", ישנם גם פטורים והקלות מכס שמוענקות באופן ספציפי ליבוא של מוצרים מסוימים. למשל, ספרים זוכים לפטור מלא ממכס וממע"מ, כדי לעודד השכלה ותרבות. כך גם בנוגע לתרופות שנרכשות לשימוש עצמי ולא למטרות מסחריות. מוצרים בעלי אופי הומניטרי כמו ציוד רפואי יכולים אף הם ליהנות מהקלות מיוחדות. תיירים זכאים לפטור ממכס על חפציהם האישיים שהם מכניסים לישראל. בדומה, גם לתושבים חוזרים המקבלים פטור על ציוד ביתי ואישי שהם מביאים עימם חזרה ארצה.

סיכום

אז מה למדנו – כמה מכס משלמים בארץ על מוצרים מח"ול? מע"מ חל על מוצרים בשווי מעל 75 דולר ומגיע ל17% מהערך הכולל של המשלוח, ועלות המכס משתנה לפי סוג המוצר וארץ הייצור שלו. קיימים גם פטורים, כמו על מוצרים ששווים פחות מ־75 דולר ופריטים מסוימים כמו ספרים ותרופות. בנוסף, יש שיטות שונות לחיסכון בעלויות המע"מ והמס במסגרת החוק שכדאי לנצל.

נגישות