איך מרגישים התקצרות צוואר הרחם? מידע חשוב לכל הריונית

איך מרגישים התקצרות צוואר הרחם

התקצרות צוואר הרחם היא אחד הגורמים המדאיגים ביותר במהלך היריון, העלולה להוביל ללידה מוקדמת ולסיבוכים עבור האם והעובר. חשוב להכיר את הסימנים והתסמינים של מצב זה, כדי לאפשר אבחון וטיפול מוקדמים ככל הניתן. בכתבה זו נסקור לעומק את הנושא, נבין איך מרגישים התקצרות צוואר הרחם ומה עלול לגרום לכך?

איך מרגישים התקצרות צוואר הרחם? סימנים וסימפטומים

לחץ וכבדות באגן

אחד הסימפטומים הראשונים שנשים רבות חוות כאשר צוואר הרחם מתקצר, הוא תחושת לחץ או כבדות באזור האגן. תחושה זו נובעת מהעובדה שצוואר הרחם נפתח בטרם עת, ועלולה להיות מלווה בכאבים או אי נוחות. חשוב לדווח לרופא על תחושות אלו, במיוחד אם הן עקביות או מחמירות עם הזמן.

הפרשות נרתיקיות מוגברות

סימפטום נוסף שעשוי להעיד על התקצרות צוואר הרחם הוא הפרשות נרתיקיות מוגברות או שינוי בצבע ובמרקם ההפרשות. לעיתים ההפרשות יהיו בהירות או ורודות יותר מהרגיל, ועלולות להיות מלוות בכתמי דם. גם במקרה זה, יש לפנות בהקדם לבדיקה רפואית, כדי לשלול בעיה חמורה יותר.

כאבי גב תחתון

כאבי גב תחתון עלולים אף הם להצביע על התקצרות צוואר הרחם, במיוחד אם הם מופיעים בשילוב עם הסימפטומים האחרים שתוארו. הכאב עשוי להקרין לבטן התחתונה, לאגן ולירכיים, ולהיות שונה מכאבי גב שחווים בדרך כלל במהלך ההיריון. לכן, גם כאן נדרשת ערנות ויידוע הצוות הרפואי.

התכווצויות או צירים מוקדמים

התכווצויות רחמיות או צירים לפני השבוע ה-37 להיריון עלולים להיות סימן מדאיג להתקצרות צוואר הרחם. התכווצויות אלו שונות מהתכווצויות רגילות שחווים לעיתים במהלך ההיריון, והן מתרחשות בתדירות גבוהה יותר, למשך זמן ממושך יותר ובעוצמה רבה יותר. יש לפנות לטיפול רפואי דחוף במקרה של צירים מוקדמים, כדי למנוע לידה מוקדמת.

גורמי סיכון להתקצרות צוואר הרחם

  1. היסטוריה של הפלות או לידות מוקדמות: נשים בעלות היסטוריה של לידות מוקדמות או הפלות חוזרות נמצאות בסיכון מוגבר להתקצרות צוואר הרחם. הסיבה לכך אינה ידועה בוודאות, אך ייתכן שקשורה לחולשה מבנית של צוואר הרחם או לגורמים גנטיים מסוימים. במקרים אלו, לא מספיק להבין איך מרגישים התקצרות צוואר הרחם ויש צורך במעקב הדוק יותר במהלך ההיריון, כדי לזהות סימני התקצרות מוקדמים.
  2. מומים מולדים ברחם: מומים מולדים מסוימים ברחם, כגון רחם דו-קרני או חיץ ברחם, מהווים גורם סיכון נוסף להתקצרות צוואר הרחם. זאת משום שמומים אלו עלולים להפריע לתמיכה המבנית של צוואר הרחם ולאפשר את פתיחתו המוקדמת. נשים עם מומים אלו זקוקות למעקב קפדני במיוחד במהלך ההיריון.
  3. ניתוחים קודמים בצוואר הרחם: נשים שעברו בעבר ניתוחים בצוואר הרחם, למשל כריתת חלק מצוואר הרחם (קוניזציה) עקב נגעים טרום סרטניים, נמצאות בסיכון מוגבר להתקצרותו במהלך הריון. הסיבה לכך היא שהרקמה הצלקתית שנוצרת באזור מתיחה פחות ועמידה פחות ללחצים. גם במקרה זה, מומלץ מעקב צמוד כדי לזהות בעיות בהקדם.

 

איך מרגישים התקצרות צוואר הרחם

 

אבחון וטיפול בהתקצרות צוואר רחם

עכשיו לאחר שהבנו איך מרגישים התקצרות צוואר הרחם ומה גורמי הסיכון, נבחן את אופן הטיפול. ראשית, האבחון של התקצרות צוואר הרחם מתבצע על ידי רופא נשים, באמצעות בדיקה גופנית של צוואר הרחם ובדיקת אולטרסאונד פנימית (וגינלית). בדיקות אלו מאפשרות למדוד את אורכו של צוואר הרחם ולהעריך את מצבו. אורך של פחות מ-25 מ"מ נחשב לקצר מהרגיל ומצריך התערבות. ככל שההתקצרות מאובחנת מוקדם יותר, כך עולים הסיכויים למנוע לידה מוקדמת.

אחד הטיפולים היעילים ביותר במניעת לידה מוקדמת עקב התקצרות צוואר הרחם הוא מתן הורמון הפרוגסטרון. הורמון זה תורם לחיזוק צוואר הרחם ולמניעת התכווצויות מוקדמות של הרחם. ניתן לתת את הפרוגסטרון בזריקות שבועיות או בטבליות נרתיקיות יומיות, והוא בדרך כלל נסבל היטב עם מעט תופעות לוואי. הטיפול ניתן ממועד האבחון ועד לשבוע 36 או 37 להיריון.

אפשרות נוספת היא תפירת צוואר הרחם, הנקראת גם סרקלאז'. זאת פרוצדורה כירורגית שמטרתה לחזק את צוואר הרחם ולמנוע את פתיחתו המוקדמת. הפרוצדורה כרוכה בתפירה של תפרים סביב צוואר הרחם, אשר נותרים במקומם עד לקראת הלידה או עד לשבוע 37. סרקלאז' מתבצע במקרים של התקצרות משמעותית של צוואר הרחם או במטופלות עם היסטוריה של אובדן הריון על רקע צוואר רחם חלש.

נוסף לאמצעים הטיפוליים הספציפיים, חשובה גם ההקפדה על מנוחה ומעקב צמוד במהלך ההיריון. מומלץ להפחית בעומס הפיזי ובפעילויות מאומצות, לנוח כמה שיותר ולהימנע ממין וגינלי. מעקב תכוף הכולל בדיקות אולטרסאונד לצוואר הרחם, ניטור התכווצויות ומדדים עובריים יאפשר לעקוב אחר יעילות הטיפול ולאתר סימני לידה מוקדמת מבעוד מועד.

סיכום

התקצרות צוואר הרחם היא מצב רפואי משמעותי העלול להשפיע על מהלך ההיריון ולהגביר את הסיכון ללידה מוקדמת. חשוב לדעת איך מרגישים התקצרות צוואר הרחם ולזהות סימנים כמו לחץ באגן, הפרשות חריגות, כאבי גב תחתון וצירים מוקדמים. אבחון מוקדם באמצעות בדיקות רפואיות, יחד עם טיפולים כגון מתן פרוגסטרון או סרקלאז', יכולים לסייע בשמירה על ההיריון ובמניעת סיבוכים. מודעות למצב, לצד מעקב רפואי צמוד, מאפשרים לנשים להתמודד עם האתגר בצורה מיטבית ולהגדיל את הסיכוי להיריון תקין ולידה בזמן.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות